Weijdelaer

Direct achter het historische hart van Scherpenzeel bevindt zich huize Scherpenzeel. Een statig wit gebouw midden in een prachtig open park in Engelse landschapstijl. Plan Weijdelaer vormt straks het verlengde van dit park.

In en om het park zijn globaal twee soorten gebouwen te onderscheiden: 1. Gebouwen in wit stucwerk zoals huize Scherpenzeel, het bijbehorende tuinhuis en het grote complex Huis in de Wei. 2 Gebouwen in licht zandkleurig metselwerk, zoals enkele vrijstaande woningen, rijwoningen en het gezondheidscentrum.

De architectuur van appartementengebouw Weijdelaer voegt zich bij de gebouwen in zandkleurig metselwerk zodat het niet gaat concurreren met Huize Scherpenzeel en Huis in de Wei. Het voegt zich naadloos tussen de woningen ter weerszijde van het park. De vormgeving is ingetogen en begint bij een opdeling van het blok in drie volumes, waardoor de gevellengte goed past in zijn omgeving. Aan de noordzijde ontstaat hierdoor een uitnodigend binnenhof.

Om aan de parkzijde de serene rust te behouden is de hoofdentree aan de Vijverlaan gepositioneerd. Zo kunnen de bewoners van het pand bovendien optimaal gebruik maken van de voorzieningen van Huis in de Wei. Het appartementengebouw heeft daarmee zijn ontsluiting aan de openbare verkeersruimte.

De ligging aan het prachtige park is de inspiratie voor de gevelindeling. De grote vlakverdeling van gras, solitaire bomen en vijverpartijen vind je terug in de gevel, in verschillende metselvlakken in ton sur ton zandkleuren. De natuurlijke schakering van het riet met pluimen in de vijvers zijn de inspiratie voor de schijnbaar willekeurige raamverdeling.

Met zijn buitenruimten zoekt het gebouw actief aansluiting bij het park. De balkons staan op de grond, open in het groen. De lamellen van de hekwerken openen zich richting het park. Bovendien zorgt de uitvoering in lamellen ervoor dat de balkons zich individueel openen bij het langslopen wat een levendig beeld oplevert. Tussen de buitenruimten door loopt het gras van het park tot aan het gebouw waardoor het pand letterlijk met zijn voeten in het park staat.

Zo ontstaat een paviljoenachtig complex met een geveltextuur die mooi opgaat in de landschapstuin. Een natuurlijk aandoende textuur waarbij het individuele appartement ondergeschikt is aan het geheel. Het is een fraai ingetogen complex, die een aanwinst is voor de omgeving en waar het fijn wonen is.

 

Projectnummer:  252  
Projectnaam: Weijdelaer
Adres:  Vijverlaan
Plaats: Scherpenzeel
Betreft: 24 appartementen
Opdrachtgever: Zegers Bouw
Bouwer:  Zegers Bouw
     
Ontwerp: 2017  
Realisatie: 2018  
     
Links: www.zegersbouw.nl

SYNARGIO architecten | Bosrand 22-S | 6718 ZN EDE | Postadres: Postbus 8243 | 6710 AE Ede
t: 0318 618 311 | i: www.synargio.nl | e: | kvk: 09076365 | btw: NL800959115B01

privacybeleid