Cultureel centrum Westhoffhuis
 

Westhoffhuis: Cultureel centrum en 28 appartementen

Lunteren is een authentiek dorp waar de sfeer van vroeger voelbaar is. De toestroom van gegoeden uit de stad aan het begin van de vorige eeuw heeft het oorspronkelijke agrarische karakter niet overschaduwd, maar Lunteren een bijzonder accent gegeven. De bebouwing is het best te omschrijven als individuele objecten in het groen. Lunteren is een lommerrijk dorp met kleine gebouwen met een lage gootlijn. Hogere accenten, zoals de 19e eeuwse villa’s, bestaan uit kleine volumes en veel ruimte daar omheen.


Op de locatie voor het nieuw op te richten Westhoffhuis, stond vroeger de villa waar notaris Westhoff kantoor had. Het hoofdgebouw van het nieuw ontworpen Westhoffhuis is geïnspireerd op de oude villa die op deze plek stond en brengt daarmee de gedachte aan het oorspronkelijke huis in Lunteren terug. De architectuur van de delen aan weerszijde van het hoofdgebouw sluit qua schaal en textuur aan op de gebouwen in de omgeving. Hiermee nestelt het grote gebouw zich in de kleinschalige stedebouwkundige korrel, verdicht deze en sublimeert de omgeving in het hoofdgebouw.

Kernbegrip van de ontwikkelde architectuur is balans. Een evenwichtige verhouding tussen kenmerken die de architectuur in zich zou moeten hebben. Balans tussen het ingetogen en eenvoudige karakter vanuit de agrarische wortels en de allure van 19e eeuwse villa’s langs de Edese weg. Balans tussen het belang en de omvang die de functie als gemeenschapshuis met zich meebrengt en de schaal en textuur van de omgeving. Balans tussen de eenheid waar het gebouw om vraagt en de differentiatie waar de omgeving om vraagt.

Projectnummer: 169
Projectnaam: Westhoffhuis
Adres: Dorpsstraat 28
Plaats: Lunteren
Betreft: Gemeenschapshuis en appartementen
Opdrachtgever: Woonstede
Bouwer: Zegers Bouw
   
Ontwerp: 2009-2011
Bouw: 2012
   
Links: Woonstede
  Zegers Bouw

SYNARGIO architecten B.V. | Stationsweg 9 | 6711 PJ  EDE | Postadres: Postbus 8243 | 6710 AE  Ede
t: 0318 618 311 | i: www.synargio.nl | e: | kvk: 93444583 | btw: NL866403152B01

privacybeleid